Commotie in Westwoud over het bericht dat Pro Rail van plan zou zijn om alle 89 afgelegen onbewaakte spoorwegovergangen, die er nog zijn in Nederland, te sluiten.
Eén van deze overgangen ligt in Westwoud en ontsluit het Landpad dat de Binnenwijzend met de Dr. Nuijensstraat verbindt.
Opheffen van de spoorwegovergang zou betekenen dat wandelaars en fietsers niet langer via het Landpad de landerijen tussen Dr. Nuijensstraat en Binnenwijzend kunnen doorkruisen.
Daarmee zou een einde komen aan een eeuwenoud pad dat ooit diende als kerkenpad voor de katholieke bewoners van de Binnenwijzend die ‘te kerk’ gingen in Westwoud.
Tegenwoordig is het Landpad een geliefde plek voor wandelaars, hardlopers en fietsers.
Soms maken recreanten halverwege rechtsomkeert als ze koeien tegenkomen die het pad versperren en van geen wijken willen weten.
Het Landpad is lange tijd niet het enige ‘landpad’ geweest tussen Dr. Nuijensstraat en Binnenwijzend.
Zo liep er ook een pad over de graslanden naast Dr. Nuijensstraat 52 (familie Olij) richting Binnenwijzend en kwam uit voor de Hervormde Kerk aldaar (zie kaartje).
Overigens was dit een onverhard pad (Zondags Voetpad) en werd ook wel het ‘groene pad’ genoemd.
In 2010 is deze route afgespeurd met een metaaldetector waarbij interessante objecten zijn gevonden die de kerkgangers in de loop der jaren hebben verloren.
Een verslag hiervan tref je aan in het Jaarboek van SHHW, uitgave 2011 (www.shhw.nl) In 1946 wilde de Hervormde Kerk het ‘Zondags Voetpad’ afstoten omdat er steeds minder gebruik van werd gemaakt.
Het gevolg zou zijn dat het Landpad meer gebruikt zou gaan worden.
De Hervormde Kerk zou als compensatie een jaarlijkse bijdrage van f 10,- aan het Katholieke kerkbestuur overmaken om tegemoet te komen in het onderhoud.
Wat veel mensen wellicht niet weten is dat in het verlengde van het Landpad, richting Zwaagdijk, ook een kerkenpad liep.
Deze werd gebruikt door kerkgangers uit Zwaagdijk die ‘te kerk’ gingen in Westwoud.
Het Landpad en het Zondags Voetpad waren via de Binnenwijzend met twee houten bruggen te bereiken over de spoorsloot.
Maar er was nog een derde brug.
Deze lag ter hoogte van het voormalig treinstration van Westwoud.
Via deze brug konden mensen vanaf de Binnenwijzend gemakkelijk het treinstation bereiken.
Met dank aan Dick Olij voor info en historisch beeldmateriaal.
Actuele foto van actievoerende Westwouders op de brug is van Marcel Rob, Noord-Hollands Dagblad (www.nhd.nl)

terug